Barion Pixel
Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft-tól • Több gyártó • Rugalmas szállítás • Visszaküldési lehetőség

Nyomtatás PLA filament-tel

PLA filament

Anyag áttekintés (PLA filament)

A PLA, vagyis politejsav, a legnépszerűbb anyag az asztali 3D nyomtatásban. Ideális választás a szálhúzáson alapuló nyomtatókhoz, mivel alacsony hőmérsékleten nyomtatható és nem igényel fűtött asztalt. A PLA könnyen kezelhető, olcsó és sokféle alkalmazásra alkalmas nyomatokat eredményez. Környezetbarát választás, mivel alapanyaga megújuló forrásból származik, mint például kukorica és cukornád. A PLA biológiailag lebontható, így környezetbarát jellege kiváló. A nyomtatás közben édeskés illatot áraszt. A PLA egy kiváló anyag a 3D nyomtatás elsajátításához és sok pozitív tulajdonsága miatt nagy népszerűségnek örvend a felhasználók körében.

Előnyök

 • A legolcsóbb filamentek egyike
 • Viszonylag jó merevség
 • Minimális hőtágulás (jó méretpontosság)

Hátrányok

 • Hőterheléssel szemben nem ellenálló (meglágyul)
 • Nyomtatás közben tárgyhűtésre van szükség
 • A filament szál egy idő után törékennyé válhat
 • Nem ellenálló az időjárás változással szemben, ezért kültérre nem alkalmas

Nyomtatás közben mire kell figyelni?

A PLA gyakori problémája a szálazódás. Mivel a filament könnyen folyik, előfordulhat, hogy „fonalak” képződnek a nyomtatófej mozgásai során. Ezek a fonalak megjelenhetnek a nyomtatott modell felületén és az alkatrészek között. Azonban a szálvisszahúzás, vagyis a retract lehet megoldás erre a problémára. A retract értéke függ a használt PLA márkától, minőségtől, hőmérséklettől és a nyomtató sajátosságaitól. Általában a működő értékek 10-50mm/s és 2-3mm között helyezkednek el. A legjobb teszt a két pár centiméterre egymás mellé állított függőleges oszlop. Kísérletezni kell az ideális beállítások megtalálásához, de ha egyszer megtaláltad a megfelelő beállítást, többé nem kell foglalkoznod ezzel a problémával.

A PLA-t különböző gyártók különféle adalékokkal kezelhetik. Ezek az adalékok változásokat okozhatnak a nyomtatási hőmérsékletben, ami általában 190-230 Celsius fok között mozog. Fontos, hogy a gyártó által ajánlott nyomtatási hőmérsékleten dolgozzunk. Ha nem megfelelő hőmérsékleten nyomtatunk, számos minőségi problémához vezethet, például csepegéshez, szálazáshoz vagy alul extrudáláshoz. A PLA kombinálható különböző töltetekkel, például fém vagy fa, amelyek eltérő jellemzőket adhatnak az alap PLA-hoz képest. Ezek lehetnek eltérő beállításokat vagy akár más hardvert igényelhetnek. Ha szálazási problémáid vannak, próbáld csökkenteni a hőmérsékletet 5-10 fokkal, hogy megakadályozd a felesleges szivárgást. Ha a gép alul extrudál, akkor próbáld meg emelni a hőmérsékletet 10 fokkal, hogy az anyag könnyebben átfolyjon a fúvókán. Több loop használatával a PLA-val sokkal erősebb modelleket lehet létrehozni.

A PLA-val történő nyomtatásnál a hűtés kulcsfontosságú. A tárgyhűtőventilátor jelentős hatással van a nyomtatott alkatrészek minőségére. Fontos, hogy a frissen extrudált műanyag minél gyorsabban lehűljön az olvadási hőmérséklet alá. Ez segít elkerülni a műanyag felgyűrődését és akadályok kialakulását. Ajánlott a ventilátort 100%-ra állítani az egész nyomtatás során, kivéve az első 1-2 réteget, ahol erős tapadást kell biztosítani a tálcával. Érdemes beállítani a „minimum layer time” értékét is, ami körülbelül 20 másodperc lehet. Ez jelentősen javíthatja a nyomtatás minőségét, mivel lehetővé teszi, hogy a rétegek megkeményedjenek, mielőtt a következő réteg rákerül. Egy olyan ventilátor, amely minden irányból hűti a nyomatot, nagy előnyt jelenthet.

A PLA többféle töltettel is elérhető, mint például fa, fém, kő és selyem.

A fa töltetű PLA természetes fa származékokat tartalmaz, különböző árnyalatokban, és a nyomtatás közben kellemes fűszeres illatot áraszt. A végeredmény egy fa szerű matt felületű modell. Azonban ezek a filamentek nem képesek reprodukálni a fa erezetét. A SHOP-unkban található ilyen filament is. A fém töltetű PLA filamentek akár elektromos áramot is vezethetnek alacsony teljesítményen. Felületük általában matt, vas szerű hatású. A kő töltetű PLA nem tartalmaz valódi követ, bár a neve ezt sugallja. Az ilyen típusú filamentek gipsz szerű, matt felületet eredményeznek, amely ideális építészeti modellekhez. A selyem PLA-k rendkívül fényes felületet biztosítanak. Úgy tűnhet, mintha polírozott, festett alumíniumot látnánk. A Spectrum arany, ezüst és bronz színek kiválóan alkalmasak érmék, serlegek nyomtatására.

Összegezve az „ökölszabályok”:

Asztal:

 • Nem szükséges fűtés, de javasolt 40-50 °C
 • Nyitott nyomtatótér

Tálca felület:

 • Egyes tapasztalatok alapján működik a hajlakk vagy maszkolószalag is

Extruder:

 • 180-220 °C

Hűtés:

 • Kifejezetten ajánlott