Barion Pixel
Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft-tól • Több gyártó • Rugalmas szállítás • Visszaküldési lehetőség

Tervezési hibák elkerülése 3D nyomtatott alkatrészeknél

Tervezési hibák és azok elkerülése dizájn oldalról.

 

A 3D nyomtatott tárgyakkal kapcsolatos problémák elkerülésének legjobb módja a DFM (design for manufacturing, az olyan tervezés, ahol tervezés közben a későbbi gyárthatóság szempontjai vannak szem előtt tartva) irányelveinek szigorú betartása. Íme néhány dolog, amire figyelni kell a tervezés során (tervezési hibák 3D nyomtatott alkatrészek esetén):

  • Kerülje a nagy túlnyúlásokat. A nagy túlnyúlások problémát jelenthetnek a 3D nyomtatásban, mert alájuk tartószerkezeteket kell nyomtatni, ami időigényes, növeli az anyagfelhasználást, és rossz felületi minőséget eredményezhet a túlnyúlás alján.
  • Kerülni kell a vékony falakat. Előfordulhat, hogy a vékony falak nem elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak a használat során fellépő erőknek vagy feszültségeknek, és könnyen deformálódhatnak vagy eltörhetnek. Lehetséges, hogy vetemedést okozhatnak, vagy a rétegek szétválhatnak a nyomtatás során. Előfordulhat, hogy a rétegek közötti rossz kötés miatt érdes felületi kidolgozás alakul ki, és még az alkatrész nyomtatása is nehézségekbe ütközhet, ha a falak túl vékonyak. Tehát ezeket a dizájn elemeket mindenképpen kerülni kell.
  • Warpage (vetemedés). A 3D-nyomtatott alkatrészek vetemedése gyakori probléma, amelyet számos tényező okozhat, beleértve a felhasznált anyag típusát, az alkatrész kialakítását és az alkatrész nyomtatásának körülményeit. Lehet, hogy támasztékokat kell hozzáadnia, vagy vastagabb falakat kell használnia. Egy másik megoldás egy rácsos szerkezet kialakítása, amely megakadályozza a nagy, lapos területek vetemedését (a lapos és nagy kitejedésű felületek hajlamosak leginkább a vetemedésre). A vetemedés elkerülésének egyik legjobb módja az optimális nyomtatási tájolás kiválasztása annak érdekében, hogy az alkatrész minimális támasztékigénnyel el tudja tartani magát.
  • Anyag hozzáadása az alkatrész „aljához”. Ha több anyagot adunk az alkatrész aljához (az asztallal érintkező felület), ez további tapadást biztosíthat az építőlemezhez, és csökkentheti a vetemedés valószínűségét.

 

A fenti „ökölszabályokat” betarva sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat, és sokkal jobb minőségű nyomatokat készíthetünk (tervezési hibák 3D nyomtatott alkatrészek esetén). Érdemes tehát a dizájn során is szem előtt tartani, és elkerülni a dizájn hibákat, ha tudjuk, hogy a darabot nyomtatni szeretnénk. További informáciért látogasson el a TECH oldalunkra.